Господи! Твоя доброта покликала мене до цієї Служби і сподобила освятитися участю у Святих Твоїх Таїнствах. Дай же мені в цей день і все моє життя йти тільки дорогою спасіння через Христа Господа Нашого, за молитвами наших покровителів св. Тарсикія, Йосафата та св. Домініка Савіо і всіх святих Твоїх. Амінь.

Переглядів: 1090 | Додав: редколегія | Дата: 07.10.2014 | Коментарі (0)

   Оце за хвилину приступаю до Престолу Божого, до мого Бога, Бога радости, котрий розвеселяє моє молоде життя та серце. Приступаю до цієї Святої Служби і хочу добре її виконати. Прошу Тебе Ісусе, дай мені ласку, щоб я був уважний, зосереджений та думав лишень про Тебе; щоби мої очі були звернені на Тебе, присутнього в кивоті, а серце було відкрите тільки для Тебе. Амінь.

Переглядів: 980 | Додав: редколегія | Дата: 07.10.2014 | Коментарі (0)

1. Кожен воїн Вівтарної Дружини після відповідного підготування і призначення слугує під час богослужінь, перебуваючи у святилищі, але тільки при умові зразкової поведінки і старанної участі у молитві.

2. Кожен вівтарник повинен розуміти загальний зміст богослужіння, а також добре знати і виконувати правила слугування та поведінки.

3. У святилищі категорично забороняється ходити без конечної потреби, розмовляти, бавитися свічкою, запальничкою, сірниками, спиратися об стінку, користуватися мобільним телефоном чи в будь-який інший спосіб звертати на себе увагу і перешкоджати спільній молитві.

4. Забороняється швидко ходити або бігати. При вході і виході зі святилища потрібно іти повільно, не розмовляти і тримати руку на серці.

5. Попри престіл на місці служіння священика проходити не можна нікому, окрім священиків, а, проходячи із протилежної сторони, хреститися.

6. ... Читати далі »

Переглядів: 1294 | Додав: редколегія | Дата: 07.10.2014 | Коментарі (0)

 

1.Воїне Христовий, пам’ятай, що духовна битва значно важча від будь-якої іншої, і перед тобою вирішальний бій!

2.Коли заходиш у святилище, знай, що тут знаходиться престол самого Бога – нашого Царя і Батька!

3.Перед тим, як увійти, залиши усі свої справи, розмови, мрії, прагнення, думки на потім: скинь своє взуття земних прив’язань!

4.Увійшовши у святилище, не забудь привітатися із Володарем живих і мертвих, схиливши свою голову у низькому поклоні, перехрестись!

5.Ніколи не покидай свого місця, стій струнко і з благоговінням – ти відповідальний за охорону Пречистого Тіла і Крові нашого Господа, причастя яких для тебе є обов’язковим!

6.Твоя зброя – молитва, за яку відповідатимеш перед самим Богом. Дивись, не втрать її безглуздим пустослів’ям!

< ... Читати далі »

Переглядів: 1026 | Додав: редколегія | Дата: 07.10.2014 | Коментарі (0)

Розклад зустрічей

Вівтарної дружини

Храму св. Климентія папи УГКЦ

 

... Читати далі »
Переглядів: 1037 | Додав: редколегія | Дата: 07.10.2014 | Коментарі (0)

 

Розклад занять у катехитичній школі св. Климентія папи

... Читати далі »
Переглядів: 1948 | Додав: редколегія | Дата: 01.10.2014 | Коментарі (30)

КОНДАК 1

         Прийдіть, вірні, піснями восхвалимо обраного від ієрархів західних країн християнських, достойнославного священномученика Климентія, прославляючи предивну його віру і любов до Христа. ,берімо приклад з нього та щиро просімо його:

Радуйся, всеблаженний Климентію, священномученику Богоносний.

Ікос 1

         Готуючи тебе, як посудину обрану, Всевишній з дитинства поклав на тебе, священномученику Климентію, багато скорбот. Чесна мати твоя Маттідія, зберігаючи святість подружжя й уникаючи безчестя від злого чоловіка, пішла у землю грецьку з двома дітьми, залишивши тебе, найменшого, на батька твого Фаустиніана. Величаючи батьків твоїх і згадуючи твоє життя без матері, мовимо тобі, уго ... Читати далі »

Переглядів: 1796 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Про походження, життя і діяльність св. Климента збереглося не так багато достовірних даних.

   Однак до нас дійшло його справжнє послання, а ряд стародавніх істориків Ранньої Церкви згадують св. Климента у своїх працях. Климент народився в Римі. Церковні письменники кажуть, що єпископське рукоположення він отримав від самого апостола Петра. З тих же джерел відомо, що св. Климент особисто знав також і апостола Павла: "...на третьому місці від апостолів єпископство отримує Климент, який бачив блаженних апостолів і спілкувався з ними, маючи проповіді апостолів у вухах своїх і передання їхні перед очима своїми..." (Св. Іриней, "Проти єресей").  

   Писали також, що це той самий Климент, який удостоївся бути згаданим в Євангелії - в тому місці, де апостол Павло говорить про своїх сподвижників: "...і тебе, щирий товаришу, теж прошу, допомагай їм, бо вони працювали для Євангелії зо мною і Климентом та іншими моїми співробітниками, імена як ... Читати далі »

Переглядів: 981 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Поширення культу св. Папи Климента отримало новий поштовх у зв’язку з діяльністю святих Кирила і Методія.

   У 861 р. майбутні просвітителі слов’ян Кирило (на той час, до монашого постриження він носив ім’я Константин) і Методій зупинилися в Херсонесі, коли йшли з місією в Хазарський каганат. Константин розпитував місцевих жителів про місце поховання св. Климента. Продовжуючи пошуки, Константин знайшов посередині однієї з тутешніх бухт острівець з руїнами храму і крипти, в якому, за переданням, він і знайшов мощі св. Климента. Поклавши мощі в крипті головного храму Херсонесу, частину їх Константин привіз до Риму.

   Папа Адріан II зустрів реліквію з великим пошануванням і поклав її в римському храмі св. Климента. З кінця 860-х років культ папи Климента широко розповсюдився як в Західній, так і у Східній Європі. Це проявилося у церковній літературі і мистецтві, встановленні особливих торжественних святкувань.

... Читати далі »

Переглядів: 991 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Передання говорить, що за відмову поклонитися язичницьким богам римський імператор заслав папу Климента в пустельні околиці Таврики.

   Тут папа зустрів своїх єдиновірців - християн, засуджених на каторгу в каменоломнях мармуру. Нещасні сильно страждали через нестачу питної води. Клименту з’явився ангел в особі агнця і вказав на місце, де під землею знаходилося джерело. На засланні папа продовжував пастирську справу, навертаючи людей до Христа і щоденно хрестячи нових членів Церкви. В околицях почали з’являтися християнські храми.

   Імператор сповнився безсилої злоби, коли дізнався, що йому не вдалося зламати відважного пастиря, і що заслання Климента спричинило лише зародження нового християнського осередку. За наказом імператора, папу Климента вивезли в човні з Херсонесу в море і, прив’язавши до шиї якір, втопили.

   Але навіть ... Читати далі »

Переглядів: 1223 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Початок Християнства на Русі пов’язаний з ім’ям святого Климента. Князь Володимир, повертаючись на батьківщину після взяття Херсонесу в 988 р., привіз із собою до Києва багато реліквій серед яких була й частина мощів св. Климента.

   Збудувавши в Києві перший державний християнський храм - Десятинну церкву - князь Володимир помістив в ній ці мощі. Покладення мощей святого Папи в Києві символізувало святість столиці нової християнської держави, яка охороняється молитвами учня св. Апостола Петра.

      Постать св. Климента була надзвичайно високо шанованою в Київській Русі в перші десятиліття після її хрещення. Це пояснювалося тим, що князь Володимир - очевидно, з міркувань більшої незалежності від Візантії - зібрав новий київський клир не з константинопольських, а з херсонеських ієреїв, для яких св. Климент займав перше місце серед святих покровителів Церкви. Цілком зрозуміло, що херсонеські священнос ... Читати далі »

Переглядів: 1180 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Говорячи про древній храм св. Климента, середньовічні джерела згадують бухту, на острівці посеред якої розташовувався цей храм. Ця місцевість може бути ототожнена з нинішньою Козачою бухтою м. Севастополя.

   Деякі дослідники церковної старовини припускали, що каменоломні, згадані в переданні про св. Климента, - це нинішні каменоломні Інкермана. Такий погляд в 1806 р. розвинув і намагався обґрунтувати римо-католицький митрополит Росії Сестренцевич-Богуш. Ця думка поширилася, закріпилася в Російській Церкві і мала практичне втілення в тому, що в 1852 р. в Інкермані було засновано православний монастир св. Климента Римського на місці візантійського скиту, який вже давно занепав. (Цей монастир існує і зараз, відновлений після 1991 р.).

   Однак ще в 19 столітті вчені висловлювали обґрунтований сумнів в тому, що місце заслання Климента знаходилося в Каламіті-Інкермані. Вони висували припущення, що насправді св. Климент і його паства могли жити в районі балок, що межують з сьогоднішньою Козачою бу ... Читати далі »

Переглядів: 1103 | Додав: редколегія | Дата: 23.07.2014 | Коментарі (0)

   Постать святого Климента Римського, священномученика епохи християнської єдності, є однією з найяскравіших в історії Церкви. Ім'я його тисячу років тому було відоме всьому християнському світові, а для середньовічної Русі стало символом її хрещення.

   Згідно з агіографічними джерелами, святий Климент (бл. 30-97) був знатним римлянином, який прийняв хрещення від апостола Петра і саме ним був висвячений на єпископську катедру Рима (88 р.). Климент став четвертим римським єпископом, згодом включеним до офіційно визнаного католицькою Церквою списку пап.

   Церковна традиція вважає його автором низки творів, серед яких Перше Послання до Коринтян, - найдавніша за часом, після творів апостольських, пам'ятка раннього християнського вчення [3, с.65-73]. Послання особливо шанувалося християнами і читалося у церквах поряд з апостольськими посланнями. Написане з приводу ворожнечі в Коринтській Церкві, воно мало примирити ворогуючі партії коринтян. З твору постає образ Климента Римського – ревного захисника церковної єдності (в Посланні ... Читати далі »

Переглядів: 4064 | Додав: редколегія | Дата: 29.05.2014 | Коментарі (2)