Головна » 2014 » Травень » 29

   Постать святого Климента Римського, священномученика епохи християнської єдності, є однією з найяскравіших в історії Церкви. Ім'я його тисячу років тому було відоме всьому християнському світові, а для середньовічної Русі стало символом її хрещення.

   Згідно з агіографічними джерелами, святий Климент (бл. 30-97) був знатним римлянином, який прийняв хрещення від апостола Петра і саме ним був висвячений на єпископську катедру Рима (88 р.). Климент став четвертим римським єпископом, згодом включеним до офіційно визнаного католицькою Церквою списку пап.

   Церковна традиція вважає його автором низки творів, серед яких Перше Послання до Коринтян, - найдавніша за часом, після творів апостольських, пам'ятка раннього християнського вчення [3, с.65-73]. Послання особливо шанувалося християнами і читалося у церквах поряд з апостольськими посланнями. Написане з приводу ворожнечі в Коринтській Церкві, воно мало примирити ворогуючі партії коринтян. З твору постає образ Климента Римського – ревного захисника церковної єдності (в Посланні ... Читати далі »

Переглядів: 4063 | Додав: редколегія | Дата: 29.05.2014 | Коментарі (2)