Головна » 2012 » Березень » 24 » МАЙСТЕР-КЛАС З КАЛАТАЛОК
22:27
МАЙСТЕР-КЛАС З КАЛАТАЛОК

24 березня у храмі св. Климентія папи, для дітей було проведено майстер клас з виготовлення калаталок.

 

Калатання – це, мабуть, найстарший спосіб утворення звуків в історії людства. Пізніше винайшли бубни, труби-роги, трембіти, сопілки, тощо. В Україні калатання не забували ніколи. У прадавні часи, коли ще не було дзвонів, найпростішим і найпоширенішим засобом утворення голосних звуків була підвішена дошка-калатало, у яку прали києм. Чи ворог надходив, чи орда сунула, чи хмара сарани налітала – люди били на сполох; - звуки розлітались далеко, сягали сусідніх поселень. При християнстві поширились дзвони, бо були голоснішими. Але калатання не пропало. Його далі вживали господарі, пастухи, сторожі, тощо.

 

 Калаталка – це дуже простий ударний інструмент: подовгаста дощичка посередині з отвором, у який вставлено і закріплено дерев’яний стержень, нижній кінець якого є ручкою, а верхній має проріз і є вилкою. Через проріз проходить коромисло з молотком. Якщо взяти інструмент за ручку і ним махати, молоток повертається і почергово б’є по сторонах дощечки. Витворюються ритмічні звуки – калатання. Гучність і тональність звуків залежать від розмірів, матеріалу калаталки і сили ударів.

 

 Ручні калаталки були в кожного господаря. На обійсті, в саду, пасіці і в полі ними відлякували хижих звірів і птахів. Сповіщали сусідів про напасть. Брали калаталки на лови для полошення , заганяння дичини. Маленькі калаталки були чи не першими дитячими іграшками. Треба зазначити, що якість калатання є найкращою при положенні молотка вниз. Це підтверджує думку, що першовзірцем дзвону була саме калаталка, бо дзвін найкраще звучить при опущеному билі-серці. 

Категорія: Архів новин | Переглядів: 378 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: