Головна » 2012 » Вересень » 14 » МОЩІ СВ. АНТОНІЯ ПАДЕВСЬКОГО
23:54
МОЩІ СВ. АНТОНІЯ ПАДЕВСЬКОГО

Сьогодні в день початку нового церковного року у нашому храмі були виставлені мощі святого Антонія Падевського.

 

Один з перших святих Чину францисканського, доктор Церкви – преподобний Антоній (Фердинанд) Падевський походив з Португалії. Народився в Ліссабоні в 1195 р. в заможній родині. Маючи 15 р. вступив до Чину св. Августина, де теж і вивчав Богословіє, приготовляючи себе до священства. В 1220 р. Фердинанд був свідком привезення доCoimbry тіл 5 мучеників францисканських, котрі загинули вMarokko. Власне тоді забажав Антоній стати місіонаром і мучеником. Цю ідею хотів він втілити за допомогою Чину Братів Менших, до котрого теж і вступає, приймаючи ім’я Антоній. Одного разу попросили Антонія виголосити проповідь під час священичих свячень. Антоній промовив просто, зрозуміло, так, що всіх огорнуло захоплення. Незадовго отримав велику славу проповідника, стаючи найбільшим голосителем Божого Слова в ХІІІ ст.

 

 Св. Антоній є першим святим, який приготовив вірних до Великодніх свят через щоденні проповіді (його проповіді слухало 30 тисяч людей) і сповідь. В своїх проповідях Антоній виступав проти лихви, зажерливості, захищав ув’язнених. Захворівши, св. Антоній останні роки життя провів на дереві (горіх), де приготовляв себе до смерті.

 

 Вже від дня похорону гріб св. Антонія стався місцем чисельних прощ. На гробі Антонія діялись чисельні чуда. Духовенство і мешканці Падви вислали до папи Римського спеціальну делегацію з проханням проголосити Антонія святим. Папа Григорій ІХ 30.05.1232 р. в Катедрі Spoleto проголосив Антонія – святим. Папа Пій ХІІ 16.01.1948 р. проголосив св. Антонія доктором Євангельським, який «будучи світильником утверджує католицьку віру серцем, словом і ділами, і котрий дав правдиве свідчення святості».

Категорія: Архів новин | Переглядів: 486 | Додав: редколегія | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: