Головна » 2012 » Травень » 19 » ВИСТУП ДО ДНЯ МАТЕРІ
23:20
ВИСТУП ДО ДНЯ МАТЕРІ

Сьогодні по закінченні св. Літургії для дітей з аутизмом. Відбулась вистава присвячена дню матері.

 

Сьогодні у світі відзначають день матері. В цей день діти вітають своїх матусь, висловлюючи вдячність за невтомну турботу, любов, терпіння і відданість.

 

 Вперше це свято встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.

 

 З XVII по XIX століття у Великобританії відзначалася так зване «Материнська неділя» – четверта неділя Великого посту, присвячена вшануванню матерів по всій країні.

 

 У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Уорд Хоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Уорд, - день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Уорд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

 

 У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

 

 Услід за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сингапур, Австралія, Україна та ін .). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.

 

 В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.

 

Категорія: Архів новин | Переглядів: 433 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: