Головна » 2012 » Серпень » 1 » ПРОЩАННЯ З ІРИНОЮ КАЛИНЕЦЬ
23:41
ПРОЩАННЯ З ІРИНОЮ КАЛИНЕЦЬ

31 липня 2012 р, відійшла у вічність Ірина Калинець – видатна українська громадська діячка, дисидент, активістка українського національного і правозахисного руху, поетеса.

 

Вчора на 72-му році життя, померла Ірина Калинець (Стасів) — відома українська поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, учасниця правозахисного руху. Сьогодні о 18-00 год у нашому храмі відбувся парастас, який очолив Владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської архиєпархії

 

 Народилася Ірина Калинець у 1940 році в родині вірних Української греко-католицької церкви. У 1970-му підписала протест проти арешту Валентина Мороза. Наступного року стала однією з засновниць першої в Україні правозахисної організації – Громадського комітету захисту Ніни Строкатої (дружини Святослава Караванського, яка протестувала проти незаконних арештів).

 

 12 січня 1972 року, коли Україною прокотилася хвиля арештів шістдесятників, Ірину Калинець заарештовали і пізніше засудили до 6 років ув’язнення в таборах суворого режиму та трьох років заслання. Під час свого ув’язнення вона брала участь в акціях протесту, зверталася до Генерального секретаря ООН з проханням сприяти перегляду справ, подавала заяви на підтримку Андрія Сахарова, на захист тяжкохворого Василя Стуса, домагалася статусу політв’язня. За це її безліч разів ув’язнювали в карцері, розповів Радіо Свобода дисидент, колишній політв’язень Василь Овсієнко.

Категорія: Архів новин | Переглядів: 353 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: