Головна » 2014 » Липень » 23 » ВШАНУВАННЯ СВ. КЛИМЕНТА СВВ. КИРИЛОМ ТА МЕТОДІЄМ
19:36
ВШАНУВАННЯ СВ. КЛИМЕНТА СВВ. КИРИЛОМ ТА МЕТОДІЄМ

   Поширення культу св. Папи Климента отримало новий поштовх у зв’язку з діяльністю святих Кирила і Методія.

   У 861 р. майбутні просвітителі слов’ян Кирило (на той час, до монашого постриження він носив ім’я Константин) і Методій зупинилися в Херсонесі, коли йшли з місією в Хазарський каганат. Константин розпитував місцевих жителів про місце поховання св. Климента. Продовжуючи пошуки, Константин знайшов посередині однієї з тутешніх бухт острівець з руїнами храму і крипти, в якому, за переданням, він і знайшов мощі св. Климента. Поклавши мощі в крипті головного храму Херсонесу, частину їх Константин привіз до Риму.

   Папа Адріан II зустрів реліквію з великим пошануванням і поклав її в римському храмі св. Климента. З кінця 860-х років культ папи Климента широко розповсюдився як в Західній, так і у Східній Європі. Це проявилося у церковній літературі і мистецтві, встановленні особливих торжественних святкувань.

   Культ св. Климента Римського - нарівні з слов’янською літургією та писемністю - був складовою частиною кирило-методієвської традиції, якій притаманне відстоювання єдності Вселенської Церкви. Це яскраво виражено в "Похвалі Папі Клименту", написаній учнем св. Методія, де говориться: "Не одна Церква, не дві, але весь світ сьогодні, тих, що в його пам’ять зібралися, Бога прославляють".

 

Знято і адаптовано на українську мову 31 січня 2008 р. із сайту:

 

www.clemens.iatp.org.ua/agio_3.html

Переглядів: 980 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: