Головна » 2014 » Липень » 23 » СВІДОЦТВА ПРО СВ. КЛИМЕНТА В СТАРОДАВНІХ ЦЕРКОВНИХ ДЖЕРЕЛАХ
19:47
СВІДОЦТВА ПРО СВ. КЛИМЕНТА В СТАРОДАВНІХ ЦЕРКОВНИХ ДЖЕРЕЛАХ

   Про походження, життя і діяльність св. Климента збереглося не так багато достовірних даних.

   Однак до нас дійшло його справжнє послання, а ряд стародавніх істориків Ранньої Церкви згадують св. Климента у своїх працях. Климент народився в Римі. Церковні письменники кажуть, що єпископське рукоположення він отримав від самого апостола Петра. З тих же джерел відомо, що св. Климент особисто знав також і апостола Павла: "...на третьому місці від апостолів єпископство отримує Климент, який бачив блаженних апостолів і спілкувався з ними, маючи проповіді апостолів у вухах своїх і передання їхні перед очима своїми..." (Св. Іриней, "Проти єресей").  

   Писали також, що це той самий Климент, який удостоївся бути згаданим в Євангелії - в тому місці, де апостол Павло говорить про своїх сподвижників: "...і тебе, щирий товаришу, теж прошу, допомагай їм, бо вони працювали для Євангелії зо мною і Климентом та іншими моїми співробітниками, імена яких у книзі життя." (Флп. 4,3).

   Згідно прийнятої на даний час хронології, св. Климент успадкував Апостольський Престіл в 88 р., став третім після св. Петра римським папою (його попередниками, окрім св. Петра, були св. Лін і св. Анаклет), а закінчив свою земну мандрівку в 97 р. Найбільш ранні свідоцтва нічого не говорять про обставини смерті св. Климента, однак вже з 4 ст. з’являються повідомлення, які розповідають про те, що смерть св. Климента була мученицькою і що сталося це в Тавриці, а саме - в Херсонесі.

   Пам’ять святого папи Климента обходимо 8 грудня.

 

Знято і адаптовано на українську мову 31 січня 2008 р. із сайту:

 

www.clemens.iatp.org.ua/agio_1.html

Переглядів: 965 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: