Головна » 2014 » Липень » 23 » КОЗАЧА БУХТА
18:53
КОЗАЧА БУХТА

   Говорячи про древній храм св. Климента, середньовічні джерела згадують бухту, на острівці посеред якої розташовувався цей храм. Ця місцевість може бути ототожнена з нинішньою Козачою бухтою м. Севастополя.

   Деякі дослідники церковної старовини припускали, що каменоломні, згадані в переданні про св. Климента, - це нинішні каменоломні Інкермана. Такий погляд в 1806 р. розвинув і намагався обґрунтувати римо-католицький митрополит Росії Сестренцевич-Богуш. Ця думка поширилася, закріпилася в Російській Церкві і мала практичне втілення в тому, що в 1852 р. в Інкермані було засновано православний монастир св. Климента Римського на місці візантійського скиту, який вже давно занепав. (Цей монастир існує і зараз, відновлений після 1991 р.).

   Однак ще в 19 столітті вчені висловлювали обґрунтований сумнів в тому, що місце заслання Климента знаходилося в Каламіті-Інкермані. Вони висували припущення, що насправді св. Климент і його паства могли жити в районі балок, що межують з сьогоднішньою Козачою бухтою. На користь такого припущення були наведені наступні аргументи:

   по-перше, Каламіта в часи заслання св. Климента аж ніяк не була пустельним місцем, як про це говорить передання (там знаходився жвавий торговий порт), в той час, коли околиці бухти слабо обжиті і по сей день;

   по-друге, Інкерман стоїть на ріці, і чудо, описане в житті св. Климента з відкриттям джерела не мало сенсу для Каламіти, в той час, як для сухої місцевості Гераклійського півострова це діяння св. Климента вельми актуальне;

   на завершення, в Інкерманських каменоломнях, як відомо, добувають не мармур, а вапняк, в той час, коли в верхів’ях балок, що межують з Козачою бухтою, дійсно є найбільші поклади мармуру – адже саме про мармурові каменоломні говорить передання.

   В 19 ст. під час розкопок на острівці в Козачій бухті були знайдені руїни храму з вівтарем і криптою. Крипта розташована на рівні моря і в дні значного припливу води могла знаходитися під хвилями. Заливання морем нижнього рівня храму пояснюють події, описані в історії з врятованим отроком.

 

Знято і адаптовано на українську мову 31 січня 2008 р. із сайту:

 

www.clemens.iatp.org.ua/agio_4.html

Переглядів: 1091 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: