Головна » 2012 » Серпень » 19 » СВЯТО ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО
23:44
СВЯТО ПРЕОБРАЖЕННЯ ГОСПОДНЬОГО

Сьогодні, 19 серпня, наша церква святкує Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

 

Це свято церква називає другим Богоявленням. Відзначають його з четвертого століття, коли цариця Олена, мати імператора Костянтина Великого, побудувала на горі Фавор храм на спомин про велику подію.

 

 За Біблією, Ісус Христос разом зі своїми учнями піднявся на вершину цієї гори і почав молитися. Під час молитви його лице просяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим, як світло. У блаженному сяйві Він здійнявся на небеса й почули його учні голос Всевишнього, який сповістив, що Ісус є намісником Бога на землі. Саме це і переконало їх у надприродній місії Христа. Звідси й назва свята — Преображення Господнє.

 

 У народі це свято більше відоме як Яблучний Спас. Цього дня колись одягали білий одяг, брали великодні кошики з плодами саду й городу та пишні букети з колоссям жита або пшениці і вирушати до церкви святити все те, що дала мати-земля: яблука, виноград, груші, горох, картоплю, огірки, помідори тощо.

 

 Освячення у цей день різних плодів символізувало розквіт і плодючість усього створеного у безкінечному царстві життя.

 

 У нашому храмі вже традиційно в цей день після Божественної Літургії, на подвір’ї для парафіян храму, на столах лежали освячені фрукти та булочки, які кожен міг скуштувати сам та поділитись з іншими.

Категорія: Архів новин | Переглядів: 388 | Додав: редколегія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: