Головна » 2012 » Квітень » 15 » ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЄ
23:55
ВОСКРЕСІННЯ ГОСПОДНЄ

«Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував» (Тропар Пасхи).

 

Великдень — найдавніше і найбільше свято в Україні, яке символізує Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день його після смерті. Цей день також називають Пасхою. Назва походить від старозаповітного іудейського свята Песах, яке відзначали в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. У західно-слов'янських мовах назва «Пасха» перекладається як «Велика ніч»: чеською «Velikonoce», а польскою «Wielkanoc», у болгарській (південно-слов'янській мові) – «Великден».

 

 Легенда зазначає, що «Великдень називається так тому, що в той час, коли Христос народився, сильно світило сонце і стояли такі довгі дні, що теперішніх треба сім зложити, щоб був один тодішній. Тоді, було як зійде сонце в неділю вранці, то зайде аж у суботу ввечері. А як розп'яли Христа — дні поменшали. Тепер тільки царські ворота в церкві стоять навстіж сім днів…»

 

 До Пасхи віруючі готуються сім тижнів Великого Посту (седмиця) – одного із найсуворіших постів. Саме стільки часу провів у пустелі Ісус Христос перед тим, як його розіп'яли. Вважається, що у ці дні людська душа повинна «прислуховуватися» до Страстей Господніх, останніх днів Ісуса Христа в людській подобі.

Категорія: Архів новин | Переглядів: 355 | Додав: редколегія | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: